Het Japanse chemiebedrijf Kaneka heeft dinsdag in Zaventem de "Foreign Investment of the Year Trophy" gewonnen. Het bedrijf gaf vorig jaar het startschot voor een investering van 34 miljoen euro op zijn productiesite in Westerlo.

Daarmee bouwt Kaneka in Oevel tegen eind 2018 een derde productielijn voor gemodificeerde siliconenpolymeren, aldus het agentschap Flanders Investment & Trade (FIT).

De trofee werd dinsdagavond door Vlaams minister-president Geert Bourgeois uitgereikt tijdens een ceremonie bij het consultancybedrijf Deloitte in Zaventem.

Er waren in totaal vijf bedrijven genomineerd voor de "Foreign Investment of the Year Trophy". Behalve Kaneka ging het om de Franse graancoöperatieve Axéréal (met als Belgisch filiaal Boortmalt), het Zuid-Koreaanse Hyundai Construction Equipment, de Zwitserse farmareus Novartis en de Zuid-Afrikaanse papier- en pulpproducent Sappi.

Er werden dinsdag nog twee prijzen uitgereikt. De "Lifetime Achievement Trophy", die de jarenlange aanwezigheid van een buitenlandse investeerder in Vlaanderen bekroont, ging naar Pfizer. Het Amerikaanse farmabedrijf investeert al tientallen jaren in Vlaanderen. De voorbije zes jaar ging er bijvoorbeeld meer dan 500 miljoen euro naar de vestiging in Puurs, die de grootste productie- en verpakkingssite in Europa is van het bedrijf.

Het Litouwse technologiebedrijf Brolis Semiconductors kreeg voor zijn eerste stappen in Vlaanderen de "Newcomer of the Year Trophy". Het bedrijf, dat focust op infraroodlichtbronnen voor allerhande toepassingen, opende vorig jaar een kantoor voor onderzoek en ontwikkeling in Gent.

FIT reikte voor de zesde keer de investeringsprijzen uit. "Buitenlandse investeringen zijn niet alleen een motor voor onze economie en tewerkstelling, ze versterken ook onze reputatie als een toplocatie voor zakendoen", aldus Claire Tillekaerts, de CEO van FIT.

Volgens het agentschap investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar 2,08 miljard euro in vestigingen in Vlaanderen.

Die investeringen waren goed voor 5.377 extra jobs, het hoogste aantal in 15 jaar.

De meeste investeringsdossiers kwamen uit de Verenigde Staten. Daarna volgen de buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk. (belga)

Over Kaneka Belgium en Kaneka Corporation

'Kaneka Belgium nv is de hoeksteen van de internationale expansie van Kaneka Corporation, een technologiegedreven bedrijf, met hoofdzetel in Japan.

Kaneka Corporation is actief in een breed spectrum van markten, van scheikundige grondstoffen, functionele en geschuimde kunststoffen, voedingsmiddelen en life sciences tot elektrische materialen en synthetische vezels.

Vandaag is het bedrijf actief in bijna twintig verschillende landen verspreid over heel de wereld, is het een wereldspeler op het vlak van macromoleculaire- en fermentatietechnologie en biedt het innovatieve oplossingen in vier strategische domeinen: materialen, levenskwaliteit, gezondheidszorg en voeding.

Kaneka Belgium in Oevel produceert al vier decennia lang hoogwaardige halffabricaten die voornamelijk hun weg vinden naar functionele en geschuimde kunststoftoepassingen in de bouw-, transport- en verpakkingsindustrie.

Kaneka Belgium stelt 311 mensen tewerk en noteert een gestage omzetgroei.

Sinds 2015 maakt Kaneka Belgium nv deel uit van de regionale holdingmaatschappij Kaneka Europe Holding Company NV. Deze groepeert eveneens de Belgische vennootschappen Kaneka Pharma Europe NV (medische apparatuur en functionele voedingssupplementen) en Kaneka Eurogentec S.A (hoogkwalitatieve producten voor life sciences, biotechnologie, diagnostiek en farmacie).

Onze bedrijfsfilosofie is 'Dreamology': een samensmelting van 'Dream' en 'Technology'. Wij ontwikkelen en produceren unieke producten die de grenzen van het technologisch haalbare uitdagen.

Onze filosofie is er een van continu innoveren en nooit opgeven. Als we stoppen met dromen, vergeten we over de grenzen heen te kijken en op zoek te durven gaan naar het onbekende.

Wij helpen de dromen van onze klanten, van onze werknemers en van de maatschappij waarin we leven waar te maken. We make your dreams come true!'

Foto v.l.n.r.: Marc Van Gastel, afdelingshoofd Invest FIT, Jean Vandael, Plant General Manager Kaneka Belgium, Geert Bourgeois, Vlaams minister-president, Katsutoshi Shichijo, President Kaneka Belgium en Bruno Segers, Voorzitter Raad van Bestuur FIT. 

Foto copyright Flanders Investment & Trade. (pp)